Wij van Bureau Voorlichting maken televisie, film en documentaire. Daar hebben we eigenwijze ideeën over. Dat je een verhaal kunt vertellen in twee zinnen zonder moeilijke woorden. Dat beeld fotografie in beweging is en achtergrondmuziek niet bestaat.

Wij zijn verhalenvertellers, welke zijstap we ook maken.

De Wilde Keuken // De Aardappeleters // De Toren // Aapje Aram

AAPJE ARAM

Een documentaire van Bureau Voorlichting, i.s.m NTR en Naturalis.
Regie: Bas Zwartepoorte | 50 min.

Een medewerker van het natuurhistorische museum Naturalis, stuit in de collectie op een lang vergeten vat. Geen van zijn collega’s kent de inhoud van deze plastic ton maar nadat hij de deksel eraf haalt om te kijken wat erin zit, doet hij een heftige vondst: op de bodem ligt, zo lijkt het, een klein jongetje te slapen. Het blijkt een baby-orang oetan uit Borneo, eind 19e eeuw verzameld door ene Johann Büttikofer.
Wat, zo denkt de medewerker, moeten we nu doen met dit prachtige, aandoenlijke dier?

In de NTR-documentaire Aapje Aram zoekt een groep wetenschappers naar antwoorden. Een antropoloog, een primatoloog, een evolutiebioloog en een museumdirecteur reizen, ieder langs hun eigen route, naar de kegelvormige berg Kenepai op Borneo. Dit is de plek waar het aapje stierf. Het is een reis naar de andere kant van de wereld maar vooral ook een reis door de tijd. Waar kwam Aram, zoals het aapje genoemd wordt, vandaan? Welke band hebben de lokale Dajaks met de orang-oetan? En leven er nu nog orang-oetans in het gebied?

Aapje Aram gaat over onderzoeken en over herdenken. Over ons koloniale verleden en over het onbeperkte geloof in de wetenschap van onze voorouders. Over een paradijs op aarde en over een veranderende wereld waarin de mens steeds dominanter wordt. Maar Aapje Aram gaat vooral over de hoop dat we op basis van de in het verleden verzamelde kennis en ervaringen iets goeds kunnen doen.

TV Première: Zaterdag 7 september 2019 / 21:05 NPO2

DE TOREN

Een avontuurlijke documentaireserie in samenwerking met NTR | 6 x 35 min.

Marcel Musters neemt ons mee in een geheimzinnige toren, waar het donker is en doodstil. Geen ramen en geen uitzicht. Slechts weinig mensen weten ervan. Nog minder mensen mogen erin, want hier liggen miljoenen natuurhistorische schatten opgeslagen.

Om de herkomst van onze grootste natuurschatten te achterhalen, gaan we op expeditie. In het voetspoor van de ontdekkingsreizigers van toen en de onderzoekers van nu.

De Toren is uitgezonden in de zomer van 2019 op NPO2.

Bekijk hier het eerste seizoen van De Toren.

Online bestaat De Toren uit een reeks interactieve, meeslepende verhalen over de ontdekking van onze natuur door de eeuwen heen.

Wij van Bureau Voorlichting waren verantwoordelijk voor concept, research, productie en het schrijven van teksten en verhalen.

www.detoren.tv

ARCHIEF

DE AARDAPPELETERS SEIZOEN 2

Een culinaire documentaireserie over alles wat we niet weten…..van ons eten.
10 x 25 min. | i.s.m NTR

Niet de ingrediënten maken het gerecht, maar verhalen. De meest wonderlijke verhalen. Keer op keer wordt Joris Vermeer, hoofd Aardappeleter, verrast door de gerechten die we denken te kennen. Voorbeelden? De Weense schnitzel komt uit Milaan en veroorzaakte een eeuwenlange strijd in de katholieke kerk. Voor Peruaanse ceviche heb je Japanners nodig. En dankzij het communisme heeft kaasfondue de wereld veroverd.

Bekijk alle 20 afleveringen van De Aardappeleters hier

DE AARDAPPELETERS SEIZOEN 1

In De Aardappeleters steken we de loftrompet over geadopteerde gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bijna niets meer over weten.
10 x 25 min. | i.s.m NTR

We volgen Joris Vermeer als hij zoekt naar waar het gerecht vandaan komt, als hij oorspronkelijke bereiders treft, met hen eet en kookt. We beleven avonturen in het land van herkomst maar ook in Nederland. Want nooit in de geschiedenis was er zoveel aan de hand op eetgebied als in de laatste vijf decennia. De komst van koelkast en koriander, van knoflook en koerier, van kant-en-klaar en barbecue in de winter.

De Nederlandse calorieëneter is een culinaire veelvraat geworden die geen windhoek meer schuwt.

Bekijk de afleveringen hier.

DE WILDE KEUKEN

TV serie rondom de onstuimige keuken van Wouter Klootwijk die zich over het doodgewoonste hooglijk verbaast. Meer dan 70 afleveringen van 25 / 40 en zelfs 50 min. i.s.m NTR

Als de huishoudjournalist van vragen wakker ligt, gaat hij op reis om te weten te komen wat hij terug in de keuken vertellen wil.

Bekijk de afleveringen hier

DE VIER WINTERS VAN THEO VAN DEN BOOGAARD

Documentaire (55 min) van Nathalie Crum ism de NTR voor Het Uur Van De Wolf over striptekenaar Theo van den Boogaard (Sjef van Oekel, Ans & Hans, etc.).

Als tekenaar schuwt Theo geen enkel thema of onderwerp en zoekt graag de grenzen van zijn vakgebied op. Op persoonlijk vlak gaat het er echter minder zelfverzekerd aan toe.

Bekijk uitzending hier.

TIEN

Kids & Docs jeugddocumentaire (16 min) van Nathalie Crum ism KRO/NCRV.

Jolijn woont met haar moeder, haar drie zussen, halfzus en de vriend van haar moeder. Ze heeft eigenlijk alles behalve haar vader, Martien, die ging dood toen Jolijn bijna drie was. Jolijn is de enige in het gezin die geen herinneringen heeft aan hem. Maar juist zij mist haar vader elke dag en ze maakt zich ook nog zorgen dat de anderen hem zullen vergeten.

Bekijk uitzending hier.

Zamenhofstraat 150 (studio 413)
1022 AG Amsterdam

info@bureauvoorlichting.nl